Trailer

About

Missie NS is een allegorie van onze samenleving aan de hand van ons nationale spoorbedrijf.
De trein. We wachten er op. We reizen ermee. We klagen erover. Omdat de trein te laat is, of te vol of te duur. Met een miljoen reizigers per dag kent iedere Nederlander de NS. En we hebben er allemaal een mening over. De film Missie NS toont een onbekende kant van het bedrijf: de worsteling achter de schermen om de reiziger blij en tevreden te houden. Voor die missie worden verhalen geconstrueerd, want verhalen geven houvast in een wereld die complex en ingewikkeld is geworden. Het zijn verhalen die de reiziger gelukkig moeten maken, ook al rijdt de trein niet op tijd.

De documentaire toont de totstandkoming van die NS-verhalen en boodschappen: voor de media, voor de tv-commercial, voor de reiziger, voor het personeel. Verhalen bedacht op talloze afdelingen van het hoofdkantoor. Verhalen en boodschappen die iedere medewerker zich eigen moet maken: van de receptionist en de conducteur tot aan de schoonmaker die zelfs tot de koning van de sfeer op de trein wordt uitgeroepen. Via deze verhalen springen we van afdeling naar afdeling, van hoog naar laag, van dag naar nacht, van de conductrice die een speeltje aan een kind geeft, tot de Raad van Bestuur waar communicatiespecialisten de ‘Operatie Blijheid’ presenteren.

Al deze verschillende werelden binnen het bedrijf worden in de film scènematig neergezet. Zonder interviews en vaak aan de hand van alle mogelijke ‘oefensituaties’. De Raad van Bestuur die oefent voor de presentatie van de jaarcijfers, conducteurs die oefenen met acteurs die lastige reizigers vertolken, of woordvoerders die het vuur aan de schenen wordt gelegd door een coach.

De documentaire kent geen echte hoofdpersonen, hoewel we een aantal mensen soms terugzien. Zoals Roger van Boxtel, de baas en het gezicht van de NS en Emiel Reitema, de daadkrachtige nachtconducteur die lastige situaties met humor oplost en aan het bedrijfsmantra ‘de reiziger staat altijd op 1,2 en 3’ niet zoveel heeft als hij dronken reizigers de trein uit moet zetten. Of Erik Kroeze, de transparante, integere woordvoerder die eerlijk bekent dat NS een reputatieprobleem heeft.

Missie NS is een mozaïekvertelling vanuit twee sterk contrasterende werelden. Enerzijds het formele hoofdkantoor waar met hart en ziel wordt gewerkt aan een klantvriendelijker imago en waar voor iedere vergadering een film of een vlog wordt gemaakt om het personeel mee op te peppen. Anderzijds de werkvloer, waar vaak een heel andere realiteit heerst dan het verhaal dat degenen die daar werken uit moeten dragen. Een dagelijkse, veel rauwere realiteit, waar haast, anonimiteit, onverschilligheid en ontevredenheid heerst. Waar veel reizigers, met oordopjes in, in hun eigen verhaal lijken te zitten, onwetend van wat zich om hen heen afspeelt. Missie NS van regisseur Catherine van Campen gaat niet alleen over NS, maar ook over Nederland anno 2019, waar iedereen zich elke dag opnieuw kan uitvinden…

Credits:
Regie & scenario: Catherine van Campen
Montage: Albert Markus
Creatief adviseur: Joost Seelen
Research: Monique Lesterhuis, Manon van der Sluijs
Cinematografie: Jefrim Rothuizen, Céline Villevoye
Geluid: Mark Wessner, Diego van Uden
Sound design: Rob Dul
Kleurcorrectie: Barend Onneweer
Postproductie: FeverFilm
Titelontwerp & Trailer: Gert-Willem Visser
Posterontwerp: Barbara Pilipp
Uitvoerend producent: Nazima Mintjes
Creatief producent: Boudewijn Koole
Producent: Iris Lammertsma
Productieleider documentaire KRO-NCRV: Yolande van der Blij
Eindredacteur documentaire KRO-NCRV: Jelle Peter de Ruiter

Deze productie kwam tot stand in het kader van Teledoc met steun van: KRO-NCRV, CoBO, Het Nederlands Filmfonds en NPO

Crew

Catherine van Campen

regisseur

Catherine van Campen (1970) woont en werkt in Amsterdam als onafhankelijk filmmaker. Na haar studie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière als regisseur van radiodocumentaires en hoorspelen. Ze won in 2007 de IDFA-Mediafondsprijs met het scenario van de documentaire Eeuwige moes, een milieufilm over zeldzame groenten. De film werd wereldwijd vertoond, onder meer in het Moma in New York. Haar tweede film Drona&ik (2009) over twee Hindoestaanse broertjes waarvan er één een autistisch stoornis heeft, werd wereldwijd vertoond, onder meer op de Berlinale 2009 en kreeg een nominatie voor een Gouden Kalf. Met Anne vliegt (2010) verwierf van Campen internationale bekendheid. Deze korte jeugdfilm over de kleine Anne die het syndroom van Gilles de la Tourette heeft, werd op meer dan honderd internationale filmfestivals vertoond en kreeg twintig prijzen, onder meer op Hot Docs en Visions du Réel. In 2011 volgde Painful Painting die op het IDFA 2011 zowel in de Nederlandse als de internationale competitie werd vertoond. Garage 2.0 kreeg in 2016 een Gouden Kalf nominatie voor Beste Documentaire.

Screenings

NPO2

27 maart - 22:15

Nederlands Film Festival

27 september 2019 - 5 oktober 2019

Contact

info@witfilm.nl
+31 (0) 20 688 5049

Voor een streamer en/of een interview met de regisseur kunt u contact opnemen met Trix van Alphen, t: 020 612 7000, e: trix@publicy.nl.