Vrankrijk

De uitgedunde, maar nog steeds actieve anarchistische underground-scene in Nederland, samengebald op een postzegel van nog geen halve hectare groot: het komt allemaal samen in het pand Vrankrijk in hartje Amsterdam. Een klein gehucht vol levensverbeteraars en autonomen, dat weigert te bezwijken onder de toenemende druk van de hen omringende gentrification. In deze film wordt een gevarieerd en tegelijkertijd intiem beeld gegeven van deze gepolitiseerde underground-subcultuur.

De film volgt bewoners en gebruikers in hun dagelijkse leven en werken. Het betreft een mix van bewoners van alle leeftijden, zowel van Nederlandse als niet-Nederlandse komaf, van een cum-laude studente van het platteland, een Amerikaanse queer, tot een Amsterdamse fietsenmaker.

Op de begane grond van het pand, waar zich een radicaal-politiek ontmoetingscentrum bevindt en activiteiten worden georganiseerd, komen we ook in een wereld van allerlei subculturen terecht. Hiphop, punk, queer, vluchtelingenproblematiek, anarcho’s, deeleconomie, veganisme, globalisme, alles komt samen in deze microkosmos. De ruimte wordt gerund door vrijwilligers, alle opbrengsten gaan naar goede doelen. Regisseur Annegriet heeft een unieke toegang tot dit Amsterdamse bolwerk en schetst een bijzonder beeld van deze inspirerende gemeenschap door naast filmopnames ook gebruik te maken van animaties.