‘Mijn vader, Nour en ik’ wint Gouden Kalf!


“Mijn vader, Nour en ik” is een prachtige documentaire over het verhaal van filmmaker Wiam Al Zabari die na twintig jaar het gesprek met zijn vader aangaat. Waarom zijn ze gevlucht uit Irak? Waarom is dat nooit besproken? Lukt het hem het verleden los te laten en een Nederlandse toekomst te omarmen?

Uit het juryrapport: “Op een intieme, rauwe en soms confronterende manier onderzoekt regisseur Wiam Al-Zabari hoe een pijnlijke gebeurtenis die 20 jaar geleden plaatsvond nog altijd grote impact heeft op zijn familie. Gevoelens van verdriet, schuldgevoel en schaamte worden blootgelegd tijdens de intieme gesprekken die Al-Zabari niet alleen met zijn vader en zoontje, maar ook met zichzelf voert. De speelse, luchtige vertelvorm, waarin ook zelfkritiek niet geschuwd wordt, maakt dat de film nergens te zwaar wordt. Mijn vader, Nour en ik heeft ook een brede maatschappelijk waarde, omdat het inzichtelijk maakt hoe trauma’s doorwerken van generatie op generatie en dat het bespreekbaar maken ervan pijnlijk en confronterend kan zijn, maar ook tot meer begrip en toenadering kan leiden.”