Herinnerdingen

Documentaire / 2006
, 2007 - Gouden Reiger
, 2007 - Prix d’ars
, 2007 - Nominatie Yardenprijs
, 2007 - Nominatie Kinderpostzegelprijs
, 2007 - Gouden Reiger
, 2007 - Prix d’ars
, 2007 - Nominatie Yardenprijs
, 2007 - Nominatie Kinderpostzegelprijs

Een interactieve website waar kinderen met speciaal hiervoor ontworpen software een beeldmonument kunnen bouwen voor een dierbare die ze verloren hebben.

www.herinnerdingen.nl

Vroeg of laat komen kinderen in aanraking met de dood. Kinderen hebben een andere manier van rouw verwerken dan volwassenen. Het idee achter deze site is om een unieke plek voor kinderen te creëren. Een plek waar ze op zoek kunnen gaan naar andere kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt.

De website nodigt kinderen van 8 tot 18 jaar uit een monument te maken voor iemand die is overleden, iemand die ze goed hebben gekend. De kinderen maken foto’s van dingen die een sterke herinnering oproepen aan hun dierbare. Deze foto’s sturen ze op naar de site. Daarna spreken ze vanuit thuis een tekst in die bij de foto’s komt. Hun monument wordt daarna op de site geplaatst.

Herinnerdingen is ontwikkeld in samenwerking met de VPRO. In december 2006 werd de site officieel online verklaard tijdens een thema uitzending voor de jeugd over rouw verwerking. De website wordt ook gebruikt bij rouw verwerkingstherapieën.

De site werkt op basis van een mozaïek van foto’s. Achter iedere foto zit het verhaal van een kind. Op de site is je muis een loep waarmee je op zoek kunt gaan naar de verhalen achter de foto’s. Wanneer je een foto aanklikt komt het monument tevoorschijn. Met de zoekbalk kun je met behulp van vier parameters op zoek gaan naar een voor jou relevante selectie van monumenten. Zo kun je zoeken op relatie, doodsoorzaak en leeftijd.

Alle kinderen in Nederland die toegang hebben tot een computer en een digitaal fototoestel kunnen meewerken aan de site. Met alle foto’s die de kinderen opsturen wordt iedere dag een ander mozaïek gemaakt. De homepage van de dag is een eerbetoon aan degene die op die dag is overleden. De site maakt gebruik van een unieke combinatie van techniek en inhoud. De software maakt het mogelijk dat kinderen online een eenvoudige montage maken en met hun beeld de gehele inhoud van de site vormgeven.

 

Partners

Omroep
VPRO
Realisatie gefinancierd door
Stimuleringsfonds, VPRO, VSB Fonds, Stichting Kinderpostzegels, Fonds Psychologische Gezondheid, Stichting Achter de Regenboog

Credits

Concept en ontwerp
Boudewijn Koole, Ryan Oduber
Interactive design
Driebit

Awards / Nominaties

, 2007 - Gouden Reiger
, 2007 - Prix d’ars
, 2007 - Nominatie Yardenprijs
, 2007 - Nominatie Kinderpostzegelprijs