Lessons for Luca

Salvador Gieling / Documentaire / 2021 / 87' & 55'
IDFA, 2021 - Genomineerd voor IDFA Award for Best Dutch Film
IDFA, 2021 - Genomineerd voor IDFA Award for Best Dutch Film

Oom Ezequiel zit een gevangenisstraf van zes jaar uit. Welke misdaad heeft deze Cubaanse boer begaan? Antwoord: Hij verkocht zijn eigen koe. Filmmaker Salvador Gieling, een aangetrouwde neef, kan het maar niet bevatten. En als hij dat al niet kan, hoe zal Luca – het tweejarige zoontje van Salvador en het neefje van Ezequiel – het dan ooit begrijpen? Salvador en zijn vrouw Belga reizen naar het hart van het Cubaanse platteland. Samen met de familieleden ondernemen ze de bijna onmogelijke missie om Luca het verhaal van zijn oom Ezequiel uit te leggen.

De film verweeft de intrigerende geschiedenis van het land met het onderzoek naar de feiten van Ezequiels zaak én met het persoonlijke verhaal van Belga (die Cuba wist te ontvluchten). Stukje bij beetje onthult de film hoe de strijd en de problemen van de hoofdpersonen verbonden zijn met de grote geschiedenis van Cuba, waarbij steeds dezelfde vraag opkomt: ‘Wat betekent vrijheid eigenlijk?’

Lessons for Luca is ook een liefdevol familieportret, omlijst door de meeslepende muziek van cellist Ernst Reijseger, wiens melancholische melodieën worden afgewisseld met speelse momenten en scènes die de vreugde en vitaliteit van het leven benadrukken.

Partners

Omroep
EOdocs
Gefinancierd door
NPO-fonds en EO

Credits

Regisseur
Salvador Gieling
Scenario & regie
Salvador Gieling
Camera
Salvador Gieling
Montage
Bobbie Roelofs, Salvador Gieling
Componist
Ernst Reijseger
Geluidsontwerp & -mixage
Tom Jansen
Geluid
Belga Tamayo Ramirez, Ruben Cuellar, Elaine del Valle Cala
Kleurcorrectie
Peter Bernaers

Festivals

IDFA, 2021

Awards / Nominaties

IDFA, 2021 - Genomineerd voor IDFA Award for Best Dutch Film

Trailer