Al jaren geeft de overheid miljoenen uit om het lerarentekort weg te werken. De inzet van zogenaamde zij-instromers moet de komende jaren voor een inhaalslag zorgen. In de documentaire Zijwaarts maken we de overgang mee van mensen die hun vertrouwde leven met goedlopende carrières opgeven om van meer betekenis te kunnen zijn voor de maatschappij. We zien ze worstelen met beweeglijke, luidruchtige en uitdagende groepen kinderen, maar ze ook op een ontroerende manier contact maken met hen.
Regisseur Simonka de Jong volgt een aantal deelnemers aan de Amsterdamse ‘crash course’, waarin ze voor het eerst van hun leven voor een klas drukke kinderen staan en worden beoordeeld op hun potentiële kwaliteiten. Kim (48) is alleenstaande moeder en heeft onlangs haar partner verloren. Zij komt zonder kleerscheuren door de cursus; in tegenstelling tot veel andere deelnemers. Ze start met een werkervaringstraject op een basisschool en geeft haar werk als planner in een ziekenhuis op. Zal ze door het laatste assessment heen komen?
Michel Penders (50 jaar) is een lange man met een diepe stem en een imponerende baard. Hij is horecaondernemer in Amsterdam, maar het is altijd zijn grootste droom geweest om leraar te worden. Hij loopt stage op basisschool De Waterkant, waar de jongetjes blij zijn dat ze eindelijk een meester hebben met wie ze over voetbal kunnen praten en die zonder blikken of blozen vertelt hoe baby’s geboren worden.
Wat heeft deze zij-instromers gemotiveerd tot de ommezwaai? Waarom zou je iets totaal anders willen gaan doen? Maar ook: hoe leer je orde houden in een klas? Hoe breng je kinderen tot leren? Het blijkt allemaal supercomplex. Tegelijkertijd zien we hoe die ene leraar écht het verschil kan maken en hoe belangrijk motivatie is.