Licht

Het Holland Festival, het Koninklijk Conservatorium en De Nederlandse Opera hebben het welhaast megalomane plan opgevat om de operacyclus Licht van componist Stockhausen in 2019 integraal uit te voeren. Het wordt het grootste, duurste en spectaculairste project in de geschiedenis van het Holland Festival en De Nationale Opera: de volledige cyclus – die uit zeven delen bestaat – zal in drie keer op zeven opeenvolgende avonden worden uitgevoerd.

In de documentaire Licht volg regisseuse Oeke Hoogendijk gedurende drie jaar het proces van de totstandkoming van de operacyclus. Van de financiële besprekingen, de inhoudelijke beslissingsmomenten, de audities en de masters, naar de repetities, het kostuum- en decorontwerp en de productievergaderingen, tot aan het grootse slotakkoord; de uitvoeringen. Via bijzonder archiefmateriaal over het leven en het werk van Stockhausen duikt ze tegelijkertijd in het verleden en gaat ze op zoek naar Stockhausen zelf en naar wat hij met zijn muziek – en speciaal met Licht – wilde vertellen.

Licht wordt een ode aan de visionaire 20e-eeuwse componist, een ode aan experimentele kunst en een ode aan mensen die dromen willen laten uitkomen. Maar niet zonder de onontkoombare wetenschap dat tussen droom en daad wetten en praktische bezwaren in de weg staan. We worden met de camera getuige van een menselijke poging om het onmogelijke mogelijk te maken.