In Breng de Joden Thuis volgen we de Vlaamse Koen Carlier op zijn missie: hij wil alle joden ter wereld naar Israël brengen. Hij gelooft namelijk dat dan de Messias – Jezus – nog deze generatie terug naar aarde zal komen.  Onvermoeibaar, Vlaams-gemoedelijk maar tegelijkertijd zeer vasthoudend gaat hij de kleinste dorpjes in Oekraïne langs op zoek naar de ‘laatste’ joden en herhaalt hij zijn boodschap, gezin na gezin.

Koen werkt niet alleen, maar is een voorpost van de Nederlandse organisatie Christenen voor Israël die wereldwijd opereert. Vanuit hun hoofdkantoor in Nijkerk sporen zij joden aan ‘aliyah’ te maken, ofwel naar Israël te verhuizen. Niet alleen vanuit Oekraïne, maar ook uit India, Ethiopië, en uiteindelijk ook uit New York en Amsterdam. Christenen voor Israël claimt de afgelopen 20 jaar al meer dan 150.000 joden te hebben ’thuisgebracht’.

Eefje Blankevoort en Arnold van Bruggen kregen vrijwel onbelemmerd toegang tot het veldwerk, de congressen en stafvergaderingen van Christenen voor Israël. De film toont van binnenuit de beweegredenen, werkwijze en (onbedoelde) gevolgen van een radicale organisatie als Christenen voor Israël en hun veldwerker Koen.
In een lyrische, filmische vertelvorm toont de film het praktische werk, ondersteund door de voorspellingen uit de bijbel.

Breng de Joden Thuis is een documentaire over dogmatisch handelen en de aardse, vaak verstrekkende gevolgen van utopische missies.

Partners

Omroep
IKON
Ontwikkeling gefinancierd door
Mediafonds
Realisatie gefinancierd door
Mediafonds

Credits

Regisseur
Arnold van Bruggen
Camera
Ton Peters
Montage
Patrick Schonewille, Maurik de Ridder
Geluid
Alex Tugushin
Audionabewerking
Mark Glynne
Componist
Harry de Wit, Stan Verberkt

Festivals

DOK Leipzig, 2016
Nederlands Film Festival, 2016
Hot Docs, 2017
Moscow Jewish Film Festival, 2017

Trailer