Echt Herman Koch

Pieter Verhoeff / Documentaire / 2017 / 55'

Herman Koch is een van de best verkopende en meest vertaalde schrijvers van Nederland. Hij staat bekend als aimabel en voorkomend, maar zijn net zo charmante personages ontpoppen zich vaak tot duistere en immorele karakters. Wat zegt dit over hém? Jeugdvrienden, familie en bevriende schrijvers gaan in gesprek met regisseur Pieter Verhoeff over het raadsel Herman Koch. Wat is het ware gezicht van de succesvolle auteur en televisiemaker?

Pieter Verhoeff stond als regisseur aan de wieg van Jiskefet en bleef met Koch bevriend.
In de documentaire ECHT HERMAN KOCH probeert hij het charmante voorkomen van de schrijver te rijmen met de immorele en soms zelfs psychopathische personages uit zijn boeken. Hoeveel van Koch zelf schemert er door in zijn boeken? We zien hoe hij als schrijver van het Boekenweekgeschenk het land door reist, langs bibliotheken vol lezers die bewonderend naar hem luisteren en geduldig wachten op een handtekening. Maar wat speelt er ondertussen door zijn hoofd in dat ‘broeikasje daarboven’, zoals Jiskefet-collega en jeugdvriend Michiel Romeyn het omschrijft?

Verhoeff onderzoekt het fenomeen Koch aan de hand van gesprekken met naasten, scènes uit Jiskefet en passages uit zijn boeken. Kochs personages en typetjes zeggen en doen dingen die de meeste mensen niet durven denken, laat staan hardop zeggen. Hoe kijken schrijvers P.F. Thomése en Griet Op de Beeck naar de werkwijze van hun collega en hoe verklaren ze zijn succes?
Als kind ontdekt Koch al snel dat humor een wapen is om de wereld op afstand te houden. Jeugdvrienden Joël Bons en Wanda Reisel omschrijven hem als rebels en ontregelend op school, intelligent en hooggevoelig. Hij heeft veel boosheid jegens school, maar is die woede wel op school gericht? Hoe sturen de huiselijke drama’s die Koch als puber meemaakte zijn verdere ontwikkeling?

Partners

Omroep
NTR
Ontwikkeling gefinancierd door
Mediafonds
Realisatie gefinancierd door
Mediafonds

Credits

Regisseur
Pieter Verhoeff
Camera
Sander Snoep NSC
Montage
Bart van den Broek NCE
Geluid
Menno Euwe, Bouwe Mulder
Audionabewerking
Hugo Dijkstal

Festivals

NFF, 2017

Trailer