Na ons de zondvloed

Martijn Blekendaal / Documentaire / 2019

Na ons de zondvloed is een vierdelige documentaireserie waarin documentaire fotograaf Kadir van Lohuizen de gevolgen van de stijgende zeespiegel onderzoekt. Onafhankelijk van welk computermodel er gevolgd wordt, de zeespiegel zal de komende decennia flink stijgen – aan het eind van de 21ste eeuw ligt de zeespiegel naar schatting gemiddeld een meter hoger dan nu. In Zuidoost-Azië en Oceanië zal de stijging nog veel groter zijn. De gevolgen van die stijging zijn wereldwijd al merkbaar. En water raakt aan alle grote kwesties van deze tijd: klimaatverandering, veiligheid, energievoorziening, armoede, bevolkingsgroei, landbouw, verstedelijking en migratie. Zoals watergezant van de Nederlandse regering Henk Ovink eerder al zei: “Als we niks doen, verzuipen we.”

Kadir van Lohuizen legde in zijn veelgeprezen fotoserie Where will we go? in 2013-2015 al vast wat die ontwikkeling betekende voor de bewoners van laaggelegen gebieden als Verenigd Koninkrijk, Kiribati, Miami en Bangladesh. In Na ons de zondvloed bezoekt hij de plekken en mensen die hem destijds geraakt hebben en onderzoekt Van Lohuizen hoe het wassende water in het leven van de mensen ingrijpt en wat er wordt ondernomen om de bedreigingen het hoofd te bieden. Samen met een lokale ‘host’ bekijkt hij wat de stand van zaken is, wat er letterlijk gebeurt om mensen te beschermen en hoe mensen creatief (en positief) omgaan met de slechter wordende situatie. Van Lohuizen confronteert de kijker op heldere wijze met de klimaatproblematiek. Hij fotografeert, participeert en onderzoekt. In combinatie met een sterke, beschouwende voice-over (verteller) zien we de wereld van het rijzende water door zijn ogen en krijgen we, ook door de foto’s die Kadir maakt, een bijzonder indringend beeld waarin hoop en vrees elkaar afwisselen.

Na ons de zondvloed is een kwalitatief hoogwaardige serie waarin de visuele kracht van het onderwerp – de krachten der natuur – samengaat met menselijke verhalen en ontluisterende statistieken. Je zou Na ons de zondvloed kunnen zien als een queeste: een lange, avontuurlijke zoektocht naar antwoorden. Wat zijn de menselijke consequenties van de stijgende zeespiegel? Waar dreigt het mis te gaan? Hoe gaan de betrokkenen om met de dreiging? Welke offers brengen zij – en hebben zij gebracht? Welke maatregelen worden er getroffen? En volstaan die maatregelen? We volgen Kadir in zijn streven om deze vragen te beantwoorden. Deze zoektocht voert de kijker van Groenland naar Jakarta, van New York naar Bangladesh, van Nederland naar de Fiji-eilanden en van Kiribati naar Miami. Steden en streken die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, maar verbonden zijn door dat ene angstaanjagende toekomstbeeld: een wereld die langzaam verdwijnt onder het wassende water. Het resultaat is een serie waarin op een toegankelijke en prikkelende manier een confronterend beeld wordt geschetst van een nabije toekomst.

 

 

Partners

Omroep
NTR

Credits

Regisseur
Martijn Blekendaal
Presentator
Kadir van Lohuizen
Naar een idee van
Kadir van Lohuizen, Twan Huys
Research
Lies Janssen, Hans Dortmans, Wytzia Soetenhorst, Adelheid Kapteijn
Camera
Pim Hawinkels, Martijn van Beenen
Montage
Elja de Lange, Bart van den Broek
Geluid
Benny Jansen
Muziek
Sebastiaan Koolhoven

Trailer

Foto’s: Kadir van Lohuizen @Noor 2019