Op 30 mei 2016 werd een man neergeschoten door een agent in een Schiedams park. Zeven kogels vuurde de agent af. Eén ervan raakte de man in zijn hart. 38 seconden later meldde de agent zich bij de centrale. Het slachtoffer was dood. Mitchel Winters. 21 jaar, een jongen nog. Alles lijkt erop te duiden dat hij zijn dood heeft uitgelokt, een ‘suicide by cop’.

Wie was Mitchel? En wat kan er in zijn leven gebeurd zijn dat hem bracht tot deze bizarre zelfmoord? Documentairemaakster Wytzia Soetenhorst gaat op zoek naar antwoorden op de vele vragen van familie, vrienden en zichzelf. Tegelijkertijd legt ze een groot maatschappelijk probleem bloot. Zelfmoord onder jongeren en de worsteling hiermee van de achterblijvers.

De film ontvouwt zich als een puzzel. Elk stukje is een personage met zijn eigen versie van Mitchels verhaal. Hij is het schattige voetballende jongetje op oude video’s van zijn stiefvader. De gangmaker voor zijn vrienden, met wie je kon lachen en die de meisjes versierde. De kleinzoon die zijn oma vertelde dat hij niet wist wie hij nou echt was.

De vele waarheden mogen naast elkaar bestaan. Dit maakt De onbegrijpelijke dood van Mitchel een even objectieve als aangrijpende terugblik op het leven van een jongen voor wie het leven een maatje te groot was.

 

Partners

Omroep
BNN, VARA
Realisatie gefinancierd door
CoBO

Credits

Regisseur
Wytzia Soetenhorst
Camera
Reinout Steenhuizen
Montage
Tim Roza
Geluid
Rob Dul