De onbegrijpelijke dood van Mitchel

Wytzia Soetenhorst / Gerealiseerd

Op 30 mei 2016 werd een man neergeschoten door een agent in een Schiedams park. Zeven kogels vuurde de agent af. Eén ervan raakte de man in zijn hart. 38 seconden later meldde de agent zich bij de centrale. Het slachtoffer was dood. Mitchel Winters. 21 jaar, een jongen nog. Alles lijkt erop te duiden dat hij zijn dood heeft uitgelokt, een ‘suicide by cop’.

Wie was Mitchel? En wat kan er in zijn leven gebeurd zijn dat hem bracht tot deze bizarre zelfmoord? Documentairemaakster Wytzia Soetenhorst gaat op zoek naar antwoorden op de vele vragen van familie, vrienden en zichzelf. Tegelijkertijd legt ze een groot maatschappelijk probleem bloot. Zelfmoord onder jongeren en de worsteling hiermee van de achterblijvers.

De film ontvouwt zich als een puzzel. Elk stukje is een personage met zijn eigen versie van Mitchels verhaal. Hij is het schattige voetballende jongetje op oude video’s van zijn stiefvader. De gangmaker voor zijn vrienden, met wie je kon lachen en die de meisjes versierde. De kleinzoon die zijn oma vertelde dat hij niet wist wie hij nou echt was.

De vele waarheden mogen naast elkaar bestaan. Dit maakt De onbegrijpelijke dood van Mitchel een even objectieve als aangrijpende terugblik op het leven van een jongen voor wie het leven een maatje te groot was.

VERTONINGEN

4 sep                   Politie Amsterdam Zuidoost ism ProforMenschwerk, Stichting Zorg en Zelfdoding (Besloten vertoning)
5 sep                   113 (Besloten vertoning)
10 sep                Het Ketelhuis, Amsterdam (première)
17 sep                 Wenneker Cinema, Schiedam
20 sep                Nieuwe Scene, Venlo (educatie-vertoning)
25 sep                Televisie-uitzending 21.15 uur NPO 3 (BNNVARA)
1 nov                  Punt P, GGD, Prezens (Besloten vertoning)

Credits

Lengte: 51′
Regisseur: Wytzia Soetenhorst
Camera: Reinout Steenhuizen
Geluid: Rob Dul
Montage: Tim Roza
Omroep: BNNVARA
Gefinancierd door: CoBO Fonds