Vrankrix en het Amst€rdamse rijk

Annegriet Wietsma / Documentaire / Gerealiseerd

Meer en meer wordt de Amsterdamse binnenstad omgetoverd tot één grote geldmachine. Héél de binnenstad? Nee! Een klein stadsdorpje blijft moedig weerstand bieden. Beschermd door een ideologie van antimaterialisme, weigeren deze wereldverbeteraars te bezwijken onder de druk van de hen omringende hebzucht en gentrificatie.

Net als andere aantrekkelijke Europese steden wordt ook Amsterdam in toenemende mate geregeerd door projectontwikkelaars en de toeristenindustrie. In Vrankrix en het Amst€rdamse rijk duikt de regisseur in de anarchistische, activistische underground-scene in de binnenstad van Amsterdam: het bolwerk Vrankrijk, met op de bovenverdiepingen 19 bewoners en op de begane grond een radicaal-politiek ontmoetingscentrum voor activisten uit West-Europa. Hiphop, punk, queer, de vluchtelingenproblematiek, do-it-yourself, solidariteit, anarcho’s, deeleconomie, veganisme, globalisme, alles komt samen in deze kleine microkosmos. Deze ontmoetingsplek, die hier nog als een van de weinige laatste bastions stand houdt, vormt een schril contrast met de hen inmiddels letterlijk omringende stad in transitie: buren die verdwijnen, drommen toeristen, vijfsterrenhotels, luxeappartementen, het duurdere winkelsegment. Het ‘dorpje van barbaren’ raakt letterlijk steeds geïsoleerder in hun gevecht tegen de buitenwereld.

De strip Asterix en de Romeinse Lusthof is inspiratiebron voor Vrankrix en het Amst€rdamse rijk: het kleine Gallische dorpje dat omringd dreigt te raken door Romeinse hoogbouw met hotels, thermen, speelpaleizen en toeristen.

 

Festivals

Nederland – Roze Filmdagen Beste Lange Documentaire Competitie 2020

Credits

Regie, camera, montage: Annegriet Wietsma
Graphic design: Raf Croonen, RAV Animated Visuals
Sound design: Paul Gies, Marc Lizier
Kleurcorrectie: Guy Molin
Muziek: Buddha Biscuits, Stixtof
Lengte: 94 minuten
Gefinancierd door: AFK